Aantal cellen in de batterij

Hoe meer hoe beter?

Om een nieuwe laptop accu te kopen, is niet veel kennis nodig. Via merk, model en type vindt u in de meeste gevallen wel snel de juiste accu die precies in uw laptop past. Maar soms wilt u langer met één acculading kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat u lang onderweg bent en u niet de mogelijkheid heeft om de laptop op te laden of geen tweede accu mee wilt nemen.

De grootte, het gewicht en de gebruiksduur tussen twee laadbeurten van een batterij worden bepaald door het aantal cellen in de batterij. Een cel is in feite een kleinere batterij die samen met andere cellen is verpakt en daarop is aangesloten om samen één grote batterij te vormen. Hoe meer cellen een laptop accu heeft, hoe krachtiger, groter en zwaarder de accu is. Een zwaardere versie dan het origineel wordt ook wel een extended accu genoemd.

Extended accu

In een laptop accu zit standaard een zes of acht cells batterij. Een extended accu daarentegen heeft negen of twaalf cellen. Doordat de extended accu één rij cellen extra heeft ten opzichte van een normale laptop accu, kunt u veel langer werken met één acculading. Handig als u lang onderweg bent.

Reserve accu

Heeft een extended accu dan alleen maar voordelen. Nou nee. Er is 1 klein nadeel… een extended accu steekt vaak uit. Door de extra cellen in de accu, is er een uitstekend gedeelte. Meestal zit de accu aan de onderzijde van de laptop. Bij een extended accu zit het uitstekende gedeelte vaak onderop, waardoor de laptop staat. In sommige gevallen zit het uitstekende gedeelte van een extended accu echter aan de zijkant, zodat de accu aan de achterzijde uit de laptop steekt. Vindt u dat een probleem? Dan kunt u natuurlijk altijd nog een reserve accu aanschaffen.