Hoe achterhaal ik of nou mijn laptopaccu of mijn laptopadapter defect is

Is de laptopadapter of laptopaccu stuk?

Mijn laptop start niet meer op. Hoe weet ik of het de laptopaccu of juist de laptopadapter is die defect is? Welke van de twee onderdelen daadwerkelijk defect is en vervangen moet worden is op een simpele wijze vast te stellen.

Opladen zonder accu

Om te bepalen wat het probleem is, kunt u het beste eerst de accu uit uw laptop halen. De laptop werkt nu alleen op de laptopadapter. Doet de laptop het? U kunt ervan uitgaan dat de laptopaccu defect is. Werkt de laptop niet, dan is de conclusie dat de laptopadapter defect is.

Kabelbreuk

In sommige gevallen is de kabel van de adapter beschadigd. Dit merkt u als de laptop af en toe de stroomverbinding verliest terwijl accu en adapter goed zijn aangesloten. Om dit te testen, kunt u de kabel van je laptop even op en neer bewegen. Begint de stroomverbinding begint te haperen dan is er waarschijnlijk een kabelbreuk. U kunt echter alleen de voedingskabel van de adapter te vervangen. Dat is het kabelstuk dat loopt vanaf het stopcontact naar het adapterblok. Het andere stuk kabel, dat loopt vanaf het adapterblok naar de laptop, is wel vervangbaar, maar dit is niet rendabel. U kunt dan beter kiezen voor de aanschaf van een nieuwe laptopadapter.

Andere oorzaken

Geeft de laptop nog steeds problemen. Ook na de controle van accu en adapter. Dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand. Uw laptop kan bijvoorbeeld last hebben van een defect powerboard of van een haperende DC-jack. Mocht dit zo zijn, dan zult u uw laptop waarschijnlijk moeten laten repareren.