Hoe los ik problemen met mijn laptoptoetsenbord op?

Tips om problemen met het toetsenbord van uw laptop op te lossen

Heeft u problemen met het toetsenbord van uw laptop? Toetsen die niet goed of misschien helemaal niet meer reageren? Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen voor die problemen. Lees dus snel verder.

Oplossing 1: start uw laptop opnieuw op
Oplossing 2: reinig het toetsenbord
Oplossing 3: controleer het stuurprogramma

Start uw laptop opnieuw op

Het klinkt al een cliché, maar het opnieuw opstarten van uw laptop is bij praktisch alle laptopproblemen een aanrader. Vaak verdwijnen na het opnieuw opstarten van uw laptop de meest vreemde fouten.

Werkt uw muis of trackpad niet om uw laptop via de normale manier uit te schakelen? Houd dan de aan/uit knop ongeveer 10 seconden ingedrukt en uw laptop zal zich uitschakelen.

Reinig het toetsenbord

De grootste boosdoener van toetsenbordproblemen is toch wel vuil. Vaak zit er stof, kruimels of andere etensresten verstopt onder of tussen de toetsen. Houd uw laptop eens ondersteboven en schud er flink op los. Het gaat u verbazen hoeveel vuil eruit zal komen. Ù kunt daarna ook nog het oppervlak van de toetsen schoonmaken met een vochtig doekje. Zorg dat u het doekje goed uitwringt, want waterdruppels kunnen uw toetsenbord beschadigen. Lees ook Moet ik mijn toetsenbord schoonmaken? voor meer tips.

Met de juiste tools maakt u uw toetsenbord nóg beter schoon. Met een spuitbus met perslucht blaast u al het vuil tussen de toetsen weg. Houd hierbij het toetsenbord ondersteboven, dan valt alle viezigheid eruit. Ook zijn er speciale toetsenbord stofzuigertjes waarmee u de kruimels en het stof tussen de toetsen vandaan zuigt.

Werkt een bepaalde toets niet (goed)? Dan kunt u die proberen los te wippen met een platte schroevendraaier of een klein mesje. Let er wel op dat u de toets niet beschadigt. Eenmaal los reinigt u het gedeelte onder de toets voorzichtig met een vochtig doekje.

Controleer het stuurprogramma

Als het opnieuw opstarten of het schoonmaken geen oplossing biedt, kunt u het probleem in het software en stuurprogramma zoeken. Wellicht is er iets niet in orde is met het stuurprogramma van uw toetsenbord (keyboard driver). Het beste kunt u via device manager het keyboard deinstalleren om daarna de laptop opnieuw op te starten. Hierna download de laptop de drivers weer automatisch en zou het toetsenbord weer naar behoren moeten werken.

Nieuw (laptop)toetsenbord

Heeft het geen zin meer om het (laptop) toetsenbord schoon te maken, dan kunt u ook kiezen om een nieuw laptoptoetsenbord aan te schaffen.