Op zoek naar een nieuwe laptop accu?

Je wilt een nieuwe accu voor je laptop kopen maar ziet door de bomen het bos niet meer? Wij laten in deze blog zien welke je nodig hebt!

Wanneer je merkt dat je accu minder lang mee gaat dan vroeger, of wanneer je graag een extra accu voor onderweg wilt, dan kan het zijn dat je een nieuwe of extra accu zoekt. Wanneer je de huidige accu uit de laptop haalt dan staan daar meerdere nummers en cijfers op. Belangrijk is het type nummer!

Gefeliciteerd, je hebt nu de eerste stap afgerond in het vinden van een nieuwe accu!

Stel, we nemen even een voorbeeld, je typenummer blijkt XCMRD te zijn. Dan kun je hier natuurlijk naar zoeken. De kans bestaat dat je dan uitkomt bij een originele Dell FW1MN 4 Cellen Li-in 40Wh 14.8V Type XCMRD accu van Partsfrog. Maar wat betekent dat? Simpel vertaald wil dit zeggen dat het partnummer van de fabrikant, ook wel het fabrikant PN genoemd, FW1MN is. De specificaties van dit PN (partnummer) zijn de 4 cellen, de capaciteit van 40Wh, de spanning van 14.8V en het accu type XCMRD.

Vervolgens begin je te lezen en zie je iets staan over compatibele PN (artikelnummers) en eventueel een alternatief PN. Kort uitgelegd zijn compatibele PN accu’s, accu’s die ook in jouw laptop passen met dezelfde specificaties. Nu hoor ik je denken, kan ik deze accu dan ook kopen? Ja! En de alternatief PN dan? Ook die zijn geschikt voor jouw laptop! Alleen zijn de specificaties van de alternatieve PN allemaal net iets anders.

De accu in dit voorbeeld heeft Li-ion (Lithium-ion) technologie, ook wel cellen genoemd. Deze cellen zijn ingedeeld in groepen, bij het voorbeeld zijn dit dus 4 cellen. Het aantal cellen in een groep bepaald het voltage. Hoe meer cellen, hoe hoger de capaciteit van de accu. Met anderen woorden, je kunt dus in plaats van de originele 4 cellen accu ook een alternatief met bijvoorbeeld 2,3,6 of 9 cellen kiezen. Hoe meer cellen, hoe langer de accu meegaat zonder netstroom.

Een kleine kanttekening is wel dat een accu met meer cellen iets groter kan zijn dan de standaard accu. Hierdoor kan het zijn dat de laptop aan de achterkant iets uitsteekt. Voor de werking van de laptop heeft dit natuurlijk geen enkel gevolg!

Nu zien je door de bomen het bos weer, succes bij het vinden van jouw perfecte match!