SSD / HDD: wat zijn de verschillen?

Sinds kort bieden wij ook harde schijven in ons assortiment aan, maar wat is het verschil tussen een Solide State Drive (SSD) en een Hard Disk Drive (HDD)? Zowel een SSD als een HDD schijf hebben beide hun voor- en nadelen, we leggen het graag aan je uit!

Vroeger, en nu klinkt het alsof we over heel lang geleden praten, maakte computers en laptops gebruik van een harde schijf. Simpel gezegd een schijf en een lezer waar door magnetische opslag data opgeslagen en gelezen wordt. Tot een jaar of 10 geleden was alleen deze, de HDD, opslagmethode bekend. Omdat de HDD al lang meegaat is het een goedkope manier van dataopslag.

Tegenwoordig is er een kleinere, stillere en snellere variant van de harde schijf op de markt, namelijk de SSD. Een SSD heeft in tegenstelling tot de HDD geen losse bewegende onderdelen, maar maakt gebruik van geheugenchips. Echter is het gebruik van een Solid State Drive (SSD) per saldo duurder dan een HDD.

Welke harde schijf moet ik dan kiezen? Helaas kunnen wij daar geen antwoord op geven, die keuze maak jezelf, maar we kunnen je wel zo goed mogelijk helpen!

Het eerste waar je je bewust van moet zijn is datgeen waarvoor je het opslagmedium wilt gebruiken. Wil je een zo goedkoop mogelijke harde schijf kies dan voor de HDD, je bent voor hetzelfde aantal GB ongeveer 2 tot 3 keer zo voordelig uit als wanneer je een SSD koopt! Met andere woorden, wil je veel opslagcapaciteit hebben kies dan voor een HDD, ideaal voor bijvoorbeeld een back-up. Ons advies is wel om een HDD iedere 10 jaar te vervangen, het zou tenslotte zonde zijn als alles verloren gaat!

Waarom dan toch voor een SSD kiezen? Simpel, een SSD is wel 20 keer sneller dan een HDD, daarnaast zijn ze zuiniger, betrouwbaarder, schokbestendiger en ook nog eens stiller! Ook heeft een SSD geen losse delen waardoor hij in verhouding veel langer mee kan gaan dan een HDD.

Als laatste is er nog een verschil tussen SAS en SATA, maar wat is dit eigenlijk? Standaard draait een SATA harde schijf op 7200 RPM (snelheid per minuut) en een SAS harde schijf op 10.000 of 15.000 RPM. Een SAS heeft een andere interface aansluiting dan SATA harde schijven, over het algemeen zijn SAS harde schijven sneller.

De keuze die je maakt is dus afhankelijk van het soort, de grootte van de schijf, de snelheid en de gegevens die je op wilt slaan.