SSD vs. HDD: wat zijn de verschillen?

Er zijn tientallen verschillende merken en soorten harde schijven. Maar wat is het verschil tussen een Solide State Drive (SSD) en de traditionele Hard Disk Drive (HDD)? En welke kan ik het beste kiezen?

Een Hard Disk Drive (HDD) is de harde schijf die sinds jaar en dag terug is te vinden in desktop computers en laptops. Een HDD bestaat uit een mechanische behuizing en een magnetische schijf die fysiek ronddraait om informatie toe te voegen, te verwijderen of te lezen.

HDD

Een HDD is het meest geschikt als u vooral veel data wilt opslaan en minder vaak diverse programma’s installeert. Denk bijvoorbeeld aan een back-up systeem om vakantiefoto’s op te slaan. De foto’s zult u niet elke dag bekijken, maar bij een HDD bent u er van verzekerd dat deze data jarenlang intact blijft. Daarnaast is een HDD schijf per aangekochte GB voordeliger dan een SSD.

SDD

Een Solide State Drive doet in essentie hetzelfde. Alleen wordt data bij een SDD op een geheugenchip opgeslagen. Een SSD heeft geen losse bewegende onderdelen en is in alle gevallen ook kleiner en compacter dan een HDD.

Eén van de beste toepassingen van een SSD is om er Windows op te installeren. Als u daarna uw computer aanzet, merkt u meteen dat deze razendsnel opstart. Een SSD is ook aan te raden bij het dagelijks gebruik van zwaardere programma’s zoals foto- of videobewerkingssoftware. Ook dan zult u merken dat deze programma’s een stuk sneller opstarten.

HDD of SSD?

Maar wat nu te kiezen? Het beste antwoord is natuurlijk een combinatie van beiden. In de meest ideale situatie kiest u voor een SSD om Windows (en een aantal programma’s die je dagelijks gebruikt) te installeren en een HDD voor dataopslag van foto’s, video’s, muziek en games.