Tips om de levensduur van uw laptop accu te verlengen

Accuduur laptop verlengen

Bij iedere laptop accu vermindert de capaciteit in de loop der jaren. Maar met een paar eenvoudige tips kunt u dit proces vertragen en zo langer genieten van uw accu.

Zorg voor een fitte accu

Laat de accu niet werkloos in uw laptop zitten als de laptop altijd op de adapter is aangesloten. Door minstens eens in de paar weken op de accu te werken, houdt u de accu fit. Zo heeft u langer plezier van uw accu.

Temperatuur

Bij een hogere temperatuur in de laptop vermindert de capaciteit van de accu sneller. Door regelmatig het stof uit de luchtroosters op de onderkant en/of zijkant te halen, zorgt u ervoor dat de laptop de interne warmte beter kwijt kan.

Voldoende geheugen

Zwaardere programma’s als Photoshop gebruiken veel geheugen. Is er onvoldoende intern geheugen beschikbaar, dan maakt Windows virtueel geheugen aan op uw harde schijf. Het gevolg is dat er meer stroom wordt verbruikt.

Werk vanaf de harddisk

Hoewel harde schijven veel stroom gebruiken, geldt dit nog meer voor CD/DVD-drives. Door informatie op je CD/DVD af te spelen vanaf je harde schijf wordt de accu weer minder belast.

Defragmenteer regelmatig

Omdat een harde schijf veel stroom gebruikt, is het belangrijk dat deze efficiënt kan zoeken. Met defragmenteren zorgt u weer voor een logische volgorde van de bestanden en mappen op uw harde schijf. Zorg er voor dat bij het defragmenteer uw laptop op een adapter is aangesloten.

Dim het scherm

Bij de meeste laptop modellen kunt u het scherm van de laptop dimmen als u op de accu werkt. Door het dimmen van het scherm verbruikt het scherm minder stroom.

Verlaag de performance

Door op het icoontje van de accu te klikken, kunt u bij veel laptops de performance aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld onnodig om de maximale prestaties aan te hebben staan als u alleen aan het typen bent. Minimale performance volstaan dan ook. En zo verbruikt u aanzienlijk minder stroom. Ook kunt u Achtergrond programma’s uitschakelen. Programma’s die op de achtergrond draaien, belasten de CPU en daarmee het stroomverbruik van uw laptop.

USB en Wi-Fi

Een muis die is aangesloten op een USB-poort of een ingeschakelde interne Wi-Fi kaart doen een beroep op uw accu. Koppel USB-apparaten los, wanneer u op de accu werkt maar deze apparaten niet gebruikt. Ook kunt u als u op de accu werkt, maar geen internet nodig heeft, (tijdelijk) de Wi-Fi uitzetten. Nog belangrijker zijn apparaten die worden opgeladen via USB, bijvoorbeeld uw telefoon. Doet u die gebruiken wanneer u op de accu werkt, dan zal dit een grote invloed hebben op de werktijd van uw accu.