Tips voor het onthouden, bewaren en opslaan van wachtwoorden

Wachtwoorden tips

Wist u dat de gemiddelde Nederlanders tegenwoordig al snel minimaal tien online accounts met wachtwoorden heeft? Het is dan ook belangrijk de wachtwoorden veilig te onthouden of op te slaan. Want hoe vaak komt het niet voor dat u weer eens een wachtwoord bent vergeten bent. Deze tips helpen u om slim wachtwoorden te onthouden, op te slaan en te bewaren.

Gebruik een Wachtwoord manager

Met een Wachtwoord manager kunt u wachtwoorden veilig bewaren. De Wachtwoord manager is een programma op laptop, computer, tablet of smartphone met slechts één wachtwoord. Hiermee logt u in op wachtwoord manager, waarna u wachtwoorden veilig kunt opslaan in een beschermde digitale omgeving. Zodra u een nieuw wachtwoord aanmaakt, opent u de Wachtwoord manager om het wachtwoord op te slaan. De Wachtwoord manager kunt u benaderen via computer, laptop, smartphone en/of tablet. Zo kunt u altijd en overal uw wachtwoorden veilig opslaan en inzien.

Verzin een moeilijk te kraken wachtwoord

Elk wachtwoord is te kraken. Maar maak het potentiële hackers wel zo moeilijk mogelijk. Kies voor een wachtwoord zoveel mogelijk tekens. Denk aan minimaal 10-15 tekens en wissel getallen, hoofd- en kleine letters en tekens af. De complexiteit versterkt het wachtwoord. Zorg ook dat het wachtwoord geen makkelijk te raden persoonlijke informatie bevat, zoals naam, geboortedatum of adres. En pas wachtwoorden minimaal 1 keer per jaar aan. De voorkeur heeft elke 3 maanden.

Schrijf geen wachtwoorden op plekken die ontdekt kunnen worden

Het is heel verleidelijk, maar schrijf geen wachtwoorden op goed vindbare plekken. Denk bijvoorbeeld aan geschreven wachtwoorden of codes in de hoes van een mobiele telefoon of achter in de agenda. Bij verlies, is er een kans dat u ook digitaal gehackt wordt.

Meer tips

Neem eens een kijkje op veiliginternetten.nl met tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over wat u kunt doen en laten om veilig te internetten.